Kneževi željeznoga doba - Potrebica, Hrvoje (Bibliotheca Historia Croatica ;, 2013)
Ova knjiga pruža cjeloviti prikaz i analizu starijeg željeznog doba u dijelu Europe koji obuhvaća i dijelove teritorija današnje Hrvatske. Knjiga polazi od konkretnih arheoloških pokazatelja, ali nije klasična sinteza nekog arheološkog razdoblja na određenom prostoru, nego je sveobuhvatna i iscrpna antropološko-sociološka studija željeznodobnih zajednica na području Hrvatske, sagledanih u širokom kontekstu europske halštatske kulture. S obzirom na to da se velikim dijelom temelji na izvornim istraživanjima, sada već i u europskim relacijama poznatog i priznatog nalazišta u Kaptolu kod Požege, riječ je o važanom autorskom doprinosu proučavanju halštatske kulture općenito. Usporednom analizom konkretnih arheoloških situacija na našem području s onim europskim ova knjiga jasno pokazuje kako prostor sjeverne Hrvatske tijekom starijeg željeznog doba nije tek periferija europskih povijesno-kulturnih događanja, već aktivno sudjeluje u njihovu oblikovanju i preoblikovanju.