Kneževi željeznoga doba - Potrebica, Hrvoje (Samobor : Meridijani ; Zagreb : Centar za prapovijesna istraživanja : Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za arheologiju, 2013)
Ova knjiga pruža cjeloviti prikaz i analizu starijeg željeznog doba u dijelu Europe koji obuhvaća i dijelove teritorija današnje Hrvatske. Knjiga polazi od konkretnih arheoloških pokazatelja, ali nije klasična sinteza nekog arheološkog razdoblja na određenom prostoru, nego je sveobuhvatna i iscrpna antropološko-sociološka studija željeznodobnih zajednica na području Hrvatske, sagledanih u širokom kontekstu europske halštatske kulture. S obzirom na to da se velikim dijelom temelji na izvornim istraživanjima, sada već i u europskim relacijama poznatog i priznatog nalazišta u Kaptolu kod Požege, riječ je o važanom autorskom doprinosu proučavanju halštatske kulture općenito. Usporednom analizom konkretnih arheoloških situacija na našem području s onim europskim ova knjiga jasno pokazuje kako prostor sjeverne Hrvatske tijekom starijeg željeznog doba nije tek periferija europskih povijesno-kulturnih događanja, već aktivno sudjeluje u njihovu oblikovanju i preoblikovanju.
Publikacija je objavljena kao dio projekta Elite brončanog i željeznog doba na tlu Hrvatske
Bibliografija po poglavljima: str. 213-225
Keywords: željezno doba; halštat; halštatska kultura; arheološka nalazišta; prapovijesna naselja; prapovijesne religije; pogrebni rituali; kneževski grobovi; tumuli; svakodnevni život; trgovina; trgovački putevi; oružje; situle; Budinjak; Kaptol; Kleinklein