Imbro Tkalac u Bihaću: osobna priča - Paić-Vukić, Tatjana (2010)
Hrvatski intelektualac i publicist Imbro Tkalac (1824 – 1912) rođen je i odrastao u Karlovcu, gradu koji je bio u neposrednoj blizini najzapadnije granice Osmanskoga Carstva. U svojoj knjizi Uspomene iz Hrvatske pripovijeda o tome kako je još kao gimnazijalac, po svoj prilici 1841. godine, posjetio Bihać gdje je nekoliko dana bio gost Mehmed-bega Bišćanina. U ovom se radu tom kratkom tekstu pristupa kao svjedočanstvu osobnog, neslužbenog susreta kršćana i muslimana s dviju strana osmansko-austrijske granice. Svojom smirenom retorikom i (uz neke iznimke) odmjerenošću prosudbi Tkalčev prikaz umnogomu se razlikuje od poznatog hrvatskog putopisa iz Bosne što ga je upravo tih godina objavio Matija Mažuranić. Kontrastiranje opservacija te dvojice autora pokazuje koliki je utjecaj naobrazbe, ideoloških polazišta i duhovne otvorenosti promatrača na formiranje njegovih stavova o drugačijoj kulturi.