Salonitani extra fines Dalmatiae (II) Salonitanci u pretorijanskoj vojsci - Demicheli, Dino (2013)
U članku se obrađuju vojnici salonitanskoga podrijetla čija su imena zabilježena na epigrafskim spomenicima pronađenim u gradu Rimu i Saloni. Služili su u pretorijanskim kohortama u Rimu, a dosad su evidentirana petorica. Na četirima spomenicima iz Rima spominje se njihov domicil Salona, dok je jednome vojniku domicil Salona pretpostavljen prema mjestu nalaza i prema podatku da mu je spomenik podigla majka. U pretorijanskoj su vojsci obnašali dužnosti od običnoga vojnika preko spekulatora do konjanika i centuriona, a potvrđen je i jedan veteran. Iako je najviše dalmatinskih pretorijanaca bilo s područja Liburnije, pojedinačno gledano najveći broj ih je iz Salone. Veća prisutnost Dalmatinaca među pretorijancima epigrafski se prati od 2. stoljeća, što se možda može povezati s Kvintom Marcijem Turbonom, Dalmatincem iz Epidaura, koji je u prvoj polovini 2. stoljeća stajao na čelu pretorijanaca gotovo 20 godina.
HRV