Geneza jednog sukoba - Marinković, Dušan, profesor književnosti (2010)
Važan dio opusa Vladana Desnice čine manje poznati radovi: filmske i kazališne kritike, filmski scenariji, intervjui i razgovori. Tek sređivanjem objavljenih i neobjavljenih tekstova te proučavanjem autorove biografije i zaostavštine može se uvidjeti koliko su njegovu stvaralačku "sudbinu" u mnogome odredili izvanknjiževne okolnosti - kako na recepcijskom tako i na stvaralačkom planu. Godine 1959., primjerice, Desnica mora pojašnjavati ratni period svoje biografije ne bi li izborio umjetničku mirovinu. Vrhunac predstavlja "sarajevski slučaj", svjesno isfabricirani sukob, koji je dugo obilježavao recepciju Desničinih djela, a više-manje ga je ispravila tek kasnija književna kritika.