Anglizmi i romanizmi u suvremenom češkom nazivlju hrane - Ribarova, Slavomira (2011)
U radu se uspoređuje do koje su mjere anglizmi, odnosno angloamerikanizmi, ušli u suvremeni češki leksik, kakav je njihov odnos (i omjer) prema romanizmima, interferiraju li s češkim ili i s romanskim leksičkim jedinicama te kako se i jedni i drugi morfološki i ortografski prilagođavaju češkome jeziku. Analizirane posuđenice iz područja gastronomije pokazuju sljedeće karakteristike: dok romanizmi u većini slučajeva dopunjavaju terminologiju i leksik koji u češkom jeziku ne postoji, anglizmi se nameću i konkuriraju već postojećim češkim leksemima. Zbog toga postoji mogućnost da se neki od njih prestanu koristiti.
Projekt MZOS