Učionička i izvanučionička nastava u kontekstu odnosa i prožimanja formalnog, neformalnog i informalnog učenja - Jurčić, Marko, pedagog (2008)
U radu se raspravlja o učioničkoj i izvanučioničkoj nastavi uz razumno prožimanje formalnog, neformalnog i informalnog učenja. Razmatraju su teorijska značajka formalnog, neformalno i informalnog učenja, u kontekstu međusobne umreženosti u povezanoj učioničkoj i izvanučioničkoj nastavi, njihove odnose, granice, dodirne i prijelazne točke. Formalno učenje, u povezanoj učioničkoj i izvanučioničkoj nastavi utemeljeno je poglavito na prostoru (prirodnom, kulturnom, gospodarstvenom i slično), na mjestu (gradskom, prigradskom, seoskom), na izvorima znanja (prirodnim, tehničkim, tehnološkim), na utjecajima pojedinca i grupe. Neformalno učenje, u povezanoj učioničkoj i izvanučioničkoj nastavi, izrazitije se javlja kroz pojmove: epizode, iskustveni tijek i buduće ponašanje koji se prelamaju s pojmovima implicitno, reaktivno i promišljeno učenje. Informalno učenje u povezanoj učioničkoj i izvanučioničkoj nastavi događa se uz učenje životnijih sadržaja (učenje o samom životu) koji pomažu učenicima, s jedne strane u stjecanju znanja i potrebnih vještina (vezano za životna pitanja), s druge strane u razumijevanju kako funkcionira život izvan škole, s treće strane u socijalnom integriranju, razumijevanju i lakšem snalaženju u izvanškolskom svijetu.