Dvije priče o raspadu Imperija - Pavlešen, Dariya (2012)
U članku istaknute sličnosti romana Čekajući barbare J.M.Coetzeea i Moskoviada J.Andruhovyča. Iako nastala 13 godina kasnije, Moskoviada svjedoči o sličnim „zbivanjima“, a zajedničko za romane je promatranje pada dvaju Imperija i korelacija barbari – Imperij. Uz to naglasak je na socio-kulturološkom kontekstu nastanka Andruhovyčevog romana Moskoviada.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 27 jed.