Kako se udaljavaju srodni slavenski jezici hrvatski i ukrajinski (na primjeru udaljavanja značenja prijedloga koji stoje uz akuzativ) - Graljuk, Silvija (2013)
Sve češća međujezična komunikacija otvorila je niz nerazjašnjenih pitanja. Na primjeru prijedloga u ukrajinskom i hrvatskom jeziku vidljivo je u kolikoj su mjeri, zbog stoljeća razdvojenosti, značenja koja se iskazuju akuzativom sa prijedlozima različita. Iako u slavenskim jezicima jezgru skupine prijedloga čine oni praslavenskog porijekla. Za srodne je slavenske jezike karakteristično da neke u njima “iste” pojave nisu iste, kao što, u ukrajinskome i hrvatskome nije u svemu podudarna upotreba prijedloga на / na i за / za, zbog čega su, gledajući kontrastivno, u nekim slučajevima zamijenili mjesta, odnosno: za jedno je hrvatsko značenje akuzativa s prijedlogom za ukrajinski uveo prijedlog s genitivom для (dlja). Na primjerima upotrebe prijedloga u dva srodna slavenska jezika vidljive su podudarnosti i nepodudarnosti koje su se razvile tijekom vremena. Kako jezgru skupine čine prijedlozi praslavenskog podrijetla, ti se prijedlozi ipak nisu znatno udaljili svojim osnovnim značenjima.
HRV