Je li modernizam još uvijek aktualan ?Sraz realnosti i utopije na izložbama stanovanja 1950.tih u SFRJ -u - Galjer, Jasna (2014)
Kvaliteta stanovanja i pripadajući prostor, od ideje do realizacije i recepcije, obuhvaćen u svim vidovima konceptualnih, simboličkih i materijalnih manifestacija, jedno je od najizazovnijih područja istraživanja povijesti arhitekture i dizajna, sociologije, antropologije i kulturalnih studija koje otvara nove vizure na povijest materijalne kulture, društvenu i političku povijest. Propagandne izložbe posvećene kulturi stanovanja iz razdoblja 1950ih godina u SFRJ karakteristični su primjeri tradicije modernizma koji u okviru socijalističke društvene paradigme dobiva nove, izrazito kompleksne uloge u promoviranju modernog stanovanja. Polazeći od teze o navedenim izložbama kao manifestima moderne arhitekture i oblikovanja prostora namijenjenog stanovanju, odnosno modernizmu kao kulturnoj dominanti i ključnom aspektu strategije društvenog napretka, navedene manifestacije analiziraju se kao specifični medij modernog komuniciranja, s težištem na specifičnom doprinosu artikuliranju društvene uloge arhitekture i dizajna u razdoblju 1950ih godina.
Keywords: izložbe stanovanja, 1950-te, socijalizam, modernost, SFRJ