Crkve s westwerkom na istočnom Jadranu - Jurković, Miljenko (1987)
Summary: u radu se donosi korpus ranosrednjovjekovnih crkava hrvatske države koje na zapadnoj strani imaju westwerk. Na temelju analize oblika ukazuje se na putove dolaska te karolinške inovacije u Hrvatsku, kao i o vremenu kada se to događa. Najjači je val importa u prvoj polovici 9. stoljeća, kada je jaka misionarska djelatnost sa zapada na hrvatskim prostorima.
Keywords: rani srednji vijek, sakralna arhitektura, westwerk, Dalmacija