Café Hyena : plan praćenja - Beňová, Jana (Hena com, 2014)
"Petržalka je mjesto gdje vrijeme nema utjecaja. Ondje žive stvorenja o kojima ostatak svijeta misli da više ne postoje, da su izumrli." Tako Beňová u romanu opisuje bratislavski ali i slovački fenomen, općinu Petržalka, u kojoj živi četvrtina stanovnika Bratislave. To je mjesto čiji se genius loci „sastoji u tome što se ondje nakon nekog vremena svatko počne osjećati kao debil koji ništa nije uspio u životu“. Na takvom mjestu, u stambenoj zgradi u kojoj zidovi sviraju i pričaju a radijski prijemnici su godinama namješteni na jednoj stanici, žive Elza i Ian, koji zajedno s Rebekom i Elfmanom čine asocijalnu četvorku Petržalke. Roman je manje priča a više fragmentirana slika života dvaju neambicioznih parova kojima je "Café Hyena" omiljeno mjesto i sjedište za donošenje strategije preživljavanja. Likovi otkrivaju svoje karakterne crte kroz svoja zapažanja, sjećanja, refleksije te lucidne i duhovite komentare pa su, bez obzira na isprekidanu i nesustavno vođenu radnju, pred nama junaci čija stanja i razgovore razumijemo, i koji nam se brzo uvuku pod kožu. "Café Hyena" je roman kojeg karakteriziraju intertekstualnost, poetsko pripovijedanje te jezično i stilsko eksperimentiranje - čime se Jana Beňová ističe kao jedna od najperspektivnijih slovačkih autorica.