Europeana : kratka povijest dvadesetog stoljeća - Ouředník, Patrik (Zagreb : Profil International, 2006)
Urnebesno smiješna knjiga, koju su češki pisci i kritičari 2001. proglasili knjigom godine. Žanrovski na granici eseja i beletristike, knjiga je zapravo parodija predodžbi o historijskom napretku, mozaik istina i poluistina, mješavina fikcije i zbilje, kronika bizarnih ratova, ideologija i ubojstava Europe 20. stoljeća.To je kao da profesor povijesti stane na podij kako bi održao, ne uobičajeno predavanje u sklopu svojeg kolegija Uvod u Zapadnu civilizaciju, nego napola ludu tiradu, pseudoznanstvenu, ali na neki način ipak zapovjedničku, jednoličnim i opčinjavajućim glasom, s prizvucima prijezira i bespomoćnosti.
Autorova slika i bilješka o njemu na omotu
Prijevod djela: Europeana
Keywords: češka književnost - proza