Srednjovjekovni latinski u dalmatoromanskom ozračju : nominalna fleksija u zadarskim ispravama X. i XI. stoljeća : doktorski rad - Bralić, Ankica (2014)
Ovim su radom dani elementi za proučavanje ranog romanskog i srednjovjekovnog latiniteta u Zadru. Istraživanje je obavljeno na 30 isprava iz X. i XI. st., koje su najstarije sačuvane s područja Zadra kao jedne od dalmatoromanskih enklava. U istraživanju su izdvojeni, statistički opisani i protumačeni elementi nominalne sintagme, konkretnije imenice i pridjevi te oblici zamjenica, zamjeničkih pridjeva i brojeva koji se sklanjaju po imeničkoj deklinaciji. Dobiveni rezultati grafički su predočeni u tablicama na kraju raščlambe svake pojedine isprave i napravljen je sažetak glavnih jezičnih osobitosti. Zatim su sve one uspoređene međusobno radi uočavanja odnosa između čestotnosti pojavljivanja određenih nominalnih karakteristika i vremena nastanka.