“Zbirka lijepih i mudrih riječi slađa je od kadaifa.” Što nam osmanske osobne bilježnice govore o čitanju? - Paić-Vukić, Tatjana (2014)
Osmanskim osobnim bilježnicama raznovrsna sadržaja, medžmuama, u radu se pristupa kao izvorima za povijest čitanja. Podrobno su ispitane dvije bilježnice iz 18. stoljeća koje se čuvaju u Orijentalnoj zbirci Arhiva HAZU u Zagrebu. Jednu je tijekom četrdeset godina popunjavao Travničanin Salih, prvo kao učenik istanbulske medrese, a kasnije kao travnički muderis i muftija. Druga je pripadala Mehmedu Sadiku iz Istanbula, a priređena je kao svojevrsna knjiga mudrih misli, korisnih tekstova i pjesama. Raznolikost sadržaja medžmua i mogućnost da se u njima nađu pojedinosti o osobi koja ih je zapisivala i tako razumiju razlozi odabira pojedinih citata, čine te bilježnice nezamjenjivim izvorima za povijest čitanja i pisanja u Osmanskom Carstvu.
Projekt MZOS
HRV