Starost u zimskom vrtu Alice Munro - Polić-Jurković, Vanja (2014)
Stereotipna percepcija starosti kao jednog od društvenih diskursa kulturnog odrugačenja u članku se dekonstirura analizom koncepata popout diskriminacije starosti (agesim), kapitalističkog mita samodostatnosti (prema kojem se starost percipira kao neproduktivno životno razdoblje), marginalizacija starih ljudi, starost kao drugo djetinjstvo, te poistovjećivnaje starosti sa smrću. Kratka priča Alice Munro "Zimski vrt" analizira se prema tim stereotipima starosti kako bi se pokazali načini na koje kratka priča društvenom, institutcionalnom i dehumanizirajućem pristupu staroj osobi suprotstavlja pojedinačan, ljudskoj, emocionalno angažiran, brižan pristup kako bi u konačnici naglasila ljudskost starih ljudi koju službeni diskurs zapadnog društva uglavnom zanemaruje.
Projekt MZOS
HRV