СТАТУСЪТ НА ФЕНОВЕТЕ ВЪВ ФУТБОЛНИТЕ МАЧОВЕ МЕЖДУ ХЪРВАТИЯ И СЪРБИЯ ПРЕЗ 2013 Г - Šantek, Goran Pavel (Array, 2014)
В тази статия правя антропологичен анализ на футболните мачове между Хърватия и Сърбия, изиграни като част от квалификациите за световната купа на ФИФА 2014 в Загреб и Белград. Разглеждам тези срещи като интересен изследователски обект не само заради съперничеството между двете нации, които бяха във война преди 20 години, но и за да видя какво могат да ни покажат за статуса на феновете в съвременния футбол. Изследването е осъществено в антропологичен план, като основният метод е включеното наблюдение. Представен е кратък преглед, фокусиран върху изразяването на феновете, първо по време на срещата в Загреб и след това на тази в Белград. Заключителните бележки, направени въз основа на това проучване, са насочени върху отношението към феновете в съвременния футбол и нуждата от преразглеждане на техния статус.