O drvenom lutku - od knjige do filma - Roić, Sanja (Array, 2014)
Jedna od knjiga koje su pridonijele oblikovanju identiteta modernih Talijana su Collodijeve Pinocchijeve pustolovine. Priča o drvenom lutku (1881., 1883.), čiji je protagonist zasjenio autora i pretvorio se u svojevrstan mit na temelju kojeg su nastala brojna književna, kazališna, muzička i filmska djela. Tu mitsku komponentu uočio je talijanski komičar, glumac i redatelj Roberto Benigni, autor najnovijeg filmskog Pinocchija (2002.). U radu se problematizira Benignijev postupak filmskog „prijevoda“ (Manzoli) ili „prijepisa“ (Borelli) u odnosu na književni predložak i njegova neujednačena recepcija u Italiji i svijetu.