Pjesnička ostavština Ruđera Boškovića u Bancroft Library (Sveučilište California, Berkeley) – katalog - Bratičević, Irena (2014)
Rukopisna ostavština Ruđera Boškovića, okupljena u Dubrovniku nakon njegove smrti 1787., od 1962. nalazi se u američkoj Bancroft Library (Sveučilište California, Berkeley). Dio obimne građe, koja sadrži i Boškovićevu korespondenciju i spise iz svih područja znanja kojih se dotaknuo u svojem radu, čine njegovi pjesnički tekstovi, a pridružena su im i pojedina djela Bara i Anice Bošković. Ukupno se pod nazivom »Belles Lettres« nalazi otprilike nešto više od devet stotina zapisanih tekstova. Budući da je ostavština do danas u nas gotovo posve nepoznata, ovim se radom – popisom tekstova i njihovim bibliografskim opisom – želi učiniti prvi korak prema njezinoj ozbiljnijoj filološkoj obradi te književnoj interpretaciji i evaluaciji.
Projekt MZOS
HRV