Nikola Modruški avant la lettre : društveno podrijetlo, akademski put i počeci crkvene karijere (uz prilog o slučaju živog mrtvaca u Senju) - Špoljarić, Luka (Array, 2014)
Početno razdoblje života hrvatskog biskupa, diplomata i humanista Nikole Modruškog (oko 1425.–1480.) dosad nije pobuđivalo preveliko zanimanje u hrvatskoj historiografiji. Poznati podaci taksativno su nabrajani te su vodili krivim pretpostavkama. Ovaj rad stoga preispituje uvriježena mišljenja o Nikolinu podrijetlu, akademskom putu i počecima crkvene karijere u širem društveno političkom kontekstu. Na taj način rad predstavlja doprinos poznavanju obrazovanja dalmatinskih studenata u okviru Mletačke Republike te odnosa Frankapana prema crkvi u vrijeme slabih središnjih vlasti u Budimu, od 1437. do 1464. Naposljetku, ukazuje se na dosad nepoznati autobiografski zapis Modruškog koji svjedoči o slučaju živog mrtvaca u Senju, što – uz pašmanski slučaj o Pribi, koji donosi Memoriale zadarskog patricija Pavla Pavlovića – predstavlja jedini sačuvani literarni izvor o tom fenomenu u cijelom hrvatskom srednjovjekovlju.