Od teatra do obreda: obredno prevrednovanje dramske izvedbe na primjeru misionarskog kazališta u Meksiku u XVI. stoljeću - Krpan, Ivana (Array, 2014)
Analizom dvaju običaja izvedbe misionarskih dramskih djela objašnjava se proces obrednog prevrednovanja španjolskog crkvenog prikazanja u evangelizaciji autohtonog stanovništva današnjeg Meksika u XVI. stoljeću. Prikazanja su prvotno služila kao slikoviti prikaz kršćanske doktrine novim vjernicima, ali je njihova uklopljenost u euharistijsko slavlje i primanje kršćanskih sakramenta poput krštenja i pričesti, drami pridavala sakralno i obredno značenje. Primjeri takve prakse prikazani su analizom dramatizacije i istodobne obredne realizacije, odnosno „obredizacije“ dramskog prikaza Bogojavljenja i običaja izvedbe bitaka Maura i kršćana u sklopu evangelizacijske kazališne metode. Na temelju antropoloških istraživanja izvedbenih svojstava obreda i njegove liminalnosti u procesu stvaranja novih društvenih i vjerskih struktura, opisan je učinak takve dramsko-obredne sinergije u oblikovanje vjerskog identiteta indijanskih obraćenika.