Karolinški nalazi i formiranje identiteta elite u ranosrednjovjekovnoj Hrvatskoj - Bilogrivić, Goran (Array, 2014)
Krajem 8. stoljeća na prostoru današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine javljaju se prvi predmeti karolinške provenijencije. Njihova se zastupljenost sve više intenzivira nakon Aachenskog mira i konsolidacije odnosa između Franaka i Bizanta na ovome području, a najzastupljeniji su nalazi oružja i ostalih elemenata ratničke opreme, koji potječu mahom iz grobova. Pojedina se groblja i grobovi svojim bogatstvom i kontekstom ističu te predstavljaju primjer u pogrebnom obredu koji se slijedi i na drugim lokalitetima. U ovome se radu proučava aktivna uloga koju su ovi predmeti imali u pogrebnim obredima, ali i definiranju društvenih odnosa uopće, u kontekstu borbe za vlast i konstrukcije identiteta lokalne elite u vrijeme formiranja Hrvatske Kneževine i definiranja odnosa s Franačkim Carstvom. / Towards the end of the 8th century first artefacts of Carolingian provenance start appearing on the territories of present-day Croatia and Bosnia and Herzegovina. Their quantity becomes steadily greater after the Treaty of Aachen and the consolidation of relations between the Franks and Byzantium, with weapons and other elements of warrior equipment, found mostly in graves, prevailing in number. Certain cemeteries and graves, outstanding in their richness and context, are setting the example for burial rites which is then followed at other sites. In this paper the active role of these objects is considered, the role which they played in burial rites, but also in defining social relations in general, in the context of power struggle and the construction of the identity of the local elite in the time of formation of the Croatian Dukedom and defining of the relationship with the Frankish Empire.