Narodna arhitektura u djelima Ise Kršnjavog: istraživanje i korištenje etnografske građe u svrhu stvaranja "narodnog stila" - Lončar, Sanja (Array, 2014)
Na temelju analize i interpretacije Kršnjavijevih tekstova – putopisa Listovi iz Slavonije (1882), te članaka Građevni narodni styl (1888) i Vile na Josipovcu (1888) – autorica govori o uskom segmentu rada Ise Kršnjavog koji se odnosi na njegov interes za narodnu arhitekturu. Pokazuje kako su njegova razmišljanja o stvaranju "narodnog stila" utjecala na način istraživanja i zapisivanja etnografskih podataka o narodnoj arhitekturi, prije svega na odabir istraživanih pojava. Također, pokazuje kako su spomenuta razmišljanja utjecala na status teme narodne arhitekture u hrvatskoj etnologiji te u kontekstu govora o nacionalnom identietu.