Koncept istospolne orijentacije u hrvatskim psihijatrijskim narativima (1879. - 1945.) - Bertoša, Mislava (Array, 2014)
U članku je predstavljeno istraživanje koncepta istospolne orijentacije u hrvatskim psihijatrijskim narativima između 1879. i 1945. godine iz lingvističke i povijesno-diskurzivne perspektive. Godina 1879. bitna je za povijest hrvatske psihijatrije jer je tada kao prvi u tadašnjoj Kraljevini Hrvatske, Slavonije i Dalmacije bio osnovan Kraljevski zemaljski zavod za umobolne u Stenjevcu (današnja Klinika za psihijatriju Vrapče). Tako se osnutak stenjevečkog Zavoda podudara s počecima razvoja psihijatrije kao samostalne medicinske discipline u Hrvatskoj. Korpus za analizu uključuje pojedinačne povijesti bolesti koje se danas čuvaju u Arhivu Klinike za psihijatriju Vrapče. Riječ je o višejezičnom korpusu sastavljenom najvećim dijelom na hrvatskom i njemačkom jeziku, a manjim dijelom i na mađarskom, talijanskom, slovenskom, srpskom i engleskom. Precizirani su istraživački ciljevi i pitanja te ukratko ocrtan teorijski i metodološki okvir. Na koncu su izloženi neki od preliminarnih rezultata istraživanja.