Radionice i klasični jezik u ranome novome vijeku: traktati i crteži na istočnoj obali Jadrana - Gudelj, Jasenka (2014)
U članku se analiziraju primjeri prihvaćanja i interpretacije klasičnog jezika arhitekture u radioničkoj praksi na istočnoj obali Jadrana tijekom ranog novog vijeka. Razlažu se primjeri preuzimanja i prevođenja tiskanih traktata, ali i crteži redova koji proizlaze iz mletačke graditeljske tradicije. Iznijeta zapažanja tiču se tek nekoliko primjera i lokaliteta na istočnoj obali Jadrana, no oni su svakako znakoviti za razmatranje kolanja modela i formi, kao i strukturiranog znanja o arhitekturi u jadranskome bazenu. Hibridne pojave koje nastaju iz ovakvog doticaja s uvezenim motivima valja sagledavati kao kreativne odgovore na poticaje različite, no ne nužno inferiorne, umjetničke vrijednosti.
HRV