Ne samo kvalitetne karikature s porukom, nego i dokument vremena - Dulibić, Frano (2014)
Izniman autor animiranih filmova, Dušan Vukotić, počeo je kao karikaturist, no rijetki su zapisi koji otkrivaju njegov odnos prema karikaturi i stripu, formama izražavanja koje su tako bliske animiranom filmu . O tom odnosu više govori njegov cjelokupni opus i način na koji se izražavao kroz karikaturu te kada i kako joj se vraćao. U karikaturama objavljenim u „Filmskoj kulturi“, koje je objavljivao od početka izlaženja 1957. godine do 1989. godine, Vukotićev crtež i odnos prema likovima nije se mnogo promijenio u odnosu na karikature iz „Kerempuha“ . Ali, dok je u „Kerempuhu“ bio tematski raznovrstan, Vukotić se u „Filmskoj kulturi“ potpuno usredotočio na temu filma, medija koji je bio glavno sredstvo njegova izražavanja. Nekoliko godina u kontinuitetu crtati karikature koje su tematski usko fokusirane na jedan medij je rijetkost u svijetu karikature. Te su Vukotićeve karikature upravo zbog autoironičnog, a mogli bismo reći i autorefleksivnog odnosa prema filmskom posebno zanimljive.
HRV