Identitet prostora i prostori identiteta/alteriteta u epu "Dubrovnik ponovljen" Jakete Palmotića Dionorića - Brković, Ivana (2014)
U radu se u skladu s paradigmom prostornog obrata analizira književni prostor u povijesnom epu “Dubrovnik ponovljen” Jakete Palmotića Dionorića (1623–1680). Sukladno s tim, detektiraju se procedure proizvodnje prostora na trima međuovisnim razinama (tekstualnoj, intertekstualnoj i kontekstualnoj) te se posebice ukazuje na strategije oblikovanja prostora identiteta/alteriteta. Analizom se nastoji pokazati da je prostor u tom epu, referirajući na suvremeni povijesni događaj – veliki potres u Dubrovniku 1667. i diplomatske akcije u Osmankom Carstvu nakon njega – generiran različitim tipovima diskursa karakterističnima za rani novi vijek, među kojima je dominantan politički i društveni diskurs dubrovačke vlastele.
Projekt MZOS
HRV