Kasna radionica Jurja Dalmatinca - Pojam ili pojava? - Marković, Predrag (Array, 2014)
Kiparski opus Jurja Matejeva Dalmatinca gotovo je sav nastao u prvom i najintenzivnijem stvaralačkom razdoblju (1441.- o. 1460.), i unatoč nekolicini ostvarenja nastalih uz pomoć suradnika i pomoćnika u stručnoj se literaturi niti jedno djelo nije pripisalo njegovoj radionici. U drugom, znatno siromašnijem stvaralačkom razdoblju koje traje do njegove smrti 1473. godine, Juraj je, prema do sada prihvaćenim gledištima, vlastoručno izradio samo jedno djelo – kip sv. Vlaha u Dubrovniku (1465). Preostala djela njegovog užeg kruga – maleni reljefi na impostima portala Kneževa dvora u Dubrovniku (1464), reljef sv. Jeronima i kiparski ukras Malipierove partije na šibenskoj katedrali (1465-1468), zbog naizgled nenadanog stilskog zaokreta i nešto lošije kvalitete izrade još uvijek se vode kao otvoreni atributivni problemi, odnosno u jednom slučaju pripisani su njegovoj kasnoj radionici (S. Kokole, 1987). Podrobno analizirajući sama djela kao i okolnosti u kojima su ovi reljefi nastali u radu se nastojati dokazati kako je pojam “kasne radionice Jurja Dalmatinca” teško primjenjiv na ta, ali i sva druga kiparska ostvarenja, te da se ona trebaju treba pripisati samome Jurju Dalmatincu. Pri tome bi trebalo imati u vidu nešto šire, na drugim djelima osvjedočene raspone likovnog izraza Jurja Dalmatinca, ali i moguće promjene u osobnom rukopisu koje dolaze u njegovim poznim godinama života.