(Ne)vidljivost obrazovanja manjina u Republici Hrvatskoj - Blažević Simić, Ana (2014)
U hrvatskome sustavu odgoja i obrazovanja nacionalne su manjine deklarativno prepoznate kao prioritetna grupa te im je ponuđeno nekoliko specifičnih obrazovnih modela kojima im se osigurava pravo na obrazovanje na jeziku i pismu manjine. No, u svakodnevnome je životu riječ o vrlo sporednoj temi društvene svakodnevice o kojoj se eventualno govori u političkome i negativnome tonu. U tekstu se stoga na temelju pregleda domaćih i međunarodnih istraživanja, zakonskih okvira te međunarodnih izvješća i preporuka razmatra sveukupna politika obrazovanja manjina u Republici Hrvatskoj kao i realizacija iste u praksi te se naposljetku predlažu moguća rješenja za učinkovitiji, do danas gotovo nevidljivi sustav obrazovanja manjina.
Projekt MZOS
HRV