Whitmanovo proročanstvo. O poeziji, medijima i demokraciji - Jurić, Hrvoje filozof (2014)
Ishodište ovog rada je pjesma "Mediji" (Mediums) Walta Whitmana, objavljena prvi put 1860. godine, u trećem izdanju njegove knjige Vlati trave (Leaves of Grass). Whitman - američki pjesnik, novinar, politički aktivist i mislitelj kojega se s pravom svrstava u red američkih mislitelja kao što su Thomas Paine, Ralph Waldo Emerson i Henry David Thoreau - u ovoj pjesmi, u njemu svojstvenu emfatičkom tonu, govori o budućnosti medija. No, nije samo futurska forma njegove pjesme ono zbog čega je možemo označiti kao proročanstvo, nego također (i prvenstveno) njezin sadržaj. Naime, onome o čemu je Whitman pisao polovicom 19. stoljeća početkom 21. stoljeća mi svjedočimo. Stoga je Whitmanovo proročanstvo, razmotreno u kontekstu njegova pjesničkog djela i njegove implicitne etike i političke filozofije, dobra podloga za promišljanje putova i stranputica u razvoju modernih medija: njihove moći i svemoći, osobito u vezi s pitanjima tehnologije, politike i ekonomije, kao i njihove nemoći s obzirom na ozbiljenje konkretnog humanizma i globalne demokracije, pri čemu nam Whitman opet može biti dobar sugovornik.
HRV