Partnerski odnosi u kontekstu roda i rodnih uloga - Kamenov, Željka; Huić, Aleksandra; Jugović, Ivana (2014)
Cilj ovog pregleda je objediniti spoznaje o rodnim razlikama u partnerskim odnosima dobivene u hrvatskim istraživanjima i povezati ih sa spoznajama u svijetu. Dodatni cilj je ukazati na mogućnost dobivanja različitih zaključaka o izraženosti i važnosti rodnih razlika ovisno o tome na koji način im se u istraživanjima pristupa. Prvi pristup je deskriptivan i zaustavlja se na utvrđivanju postojanja rodnih razlika, a drugi pristup, koji počiva na teoriji socijalnih uloga (Eagly i Wood, 1999), uzima u obzir rodne uloge i stavove oblikovane različitim društvenim očekivanjima od muškaraca i žena. U prvom dijelu rada prikazane su spoznaje o rodnim razlikama u pristupu, očekivanjima, ponašanjima i zadovoljstvu partnerskim odnosima dobivene u hrvatskim istraživanjima u kojima se rodu pristupilo kao individualnoj varijabli. U drugom dijelu rada prikazane su i spoznaje iz manjeg broja hrvatskih istraživanja u kojima su autori/ce, osim roda, ispitali i rodne uloge i/ili stavove o rodnim ulogama u partnerskim odnosima. Na temelju nalaza dobivenih u više od 40 hrvatskih istraživanja možemo zaključiti da su rodne razlike utvrđene u istraživanjima malene i često nestabilne. U svakom slučaju ne može se govoriti o „njegovoj“ i „njezinoj“ vezi kao dihotomnom konstruktu, jer podaci pokazuju da su muškarci i žene mnogo više međusobno slični nego različiti na većini dimenzija i aspekata koji su važni za intimne odnose. Uključivanje u ovaj pregled i manjeg broja hrvatskih istraživanja u kojima su, osim roda, ispitane i rodne uloge i stavovi sudionika/ca, omogućilo je novi uvid u postojeće spoznaje o rodnim razlikama u partnerskim odnosima i pokazalo kako se mnoge razlike u ponašanjima u partnerskim odnosima mogu mnogo bolje objasniti ovim varijablama nego rodom/spolom sudionika/ca.