U životu i u smrti: tradicija, konvencija i arhetipovi ljudske zajednice - Grbić, Jadranka (Array, 2014)
U radu je riječ o vjerovanjima, običajima i ritualima kao društvenim i kulturnim činjenicama s aspekta suvremenih znanosti društveno-humanističke provenijencije, a prvenstveno s aspekta etnologije i kulturne antropologije. Promišlja se o vjerovanjima u čudesno, tajnovito i nadnaravno, zabilježeno u etnografskoj građi druge pol. 19. i prve pol. 20. stoljeća. Obrazlaže se kako su vjerovanja o životu i svijetu i uz njih vezani običaji i rituali usko isprepleteni sa svim područjima života. Od običaja i moralnih normi zajednice, društvenih odnosa, stanovanja, gospodarenja, graditeljstva, prehrane, odijevanja do umjetničkoga izražavanja.