Istraživanja doživljaja roditeljstva - Keresteš, Gordana (Array, 2014)
Za razliku od roditeljskih ponašanja i stilova kojima je posvećena znatna istraživačka pažnja, empirijskih podataka o tome kako se roditelji osjećaju u roditeljskoj ulozi te kako doživljavaju sebe kao roditelja i svoj odnos s djetetom znatno je manje. U Hrvatskoj je u posljednjih petnaestak godina proveden veći broj istraživanja u kojima su ispitani različiti aspekti doživljaja roditeljstva. Cilj ovog rada je prikazati rezultate tih istraživanja i istaknuti njihov doprinos unapređenju znanstvenih spoznaja o roditeljskoj ulozi. Prikazana istraživanja obuhvaćaju različite faze roditeljstva, od tranzicije u roditeljsku ulogu do adolescencije te razmatraju doživljaj roditeljstva oba roditelja, a osim roditelja djece urednog razvoja uključuju i roditelje djece s teškoćama u razvoju. Dio istraživanja bavio se doživljajem roditeljstva samohranih roditelja, a dio doživljajem odnosa između roditeljske i radne uloge. Rezultati provedenih istraživanja ukazuju na relevantnost doživljaja roditeljstva ne samo za funkcioniranje pojedinca u roditeljskoj ulozi nego i za njegovu subjektivnu dobrobit. Također, provedena istraživanja pokazuju koji su činitelji prediktivni za doživljaj roditeljstva te kako je doživljaj roditeljstva povezan s kvalitetom odnosa roditelj-dijete i roditeljskim ponašanjem. Ovi empirijski podaci sugeriraju da se mijenjanjem doživljaja roditeljstva može promijeniti ponašanje roditelja prema djetetu i unaprijediti kvaliteta odnosa roditelj-dijete, a time ostvariti povoljni učinci na djetetov razvoj.