Socijalni kontekst zdravlja i bolesti - Cifrić, Ivan (Array, 2014)
Cilj je pokazati neka obilježja suvremenog društva i društvene okolnosti u kojima se nalazi čovjek kako bi se problematizirao odnos materijalnog i duhovnog. Osnovna teza priloga jest da je odnos čovjeka i prirode destabiliziran (u krizi), a s tom vanjskom krizom nastaje unutarnja kriza čovjeka: njegova duševna i duhovna destabilizacija, kao i fizička (tjelesne bolesti). Teza se temelji na pretpostavci da je prije postojala veća unutarnja stabilnost čovjeka nego što je to danas (što može biti neizvjesno). Pitanje je (1) može li se ponovno uspostaviti čovjekova stabilnost u nestabilnim okolnostima života ; (2) je li sadašnji "trenutak" čovjekove krize "notmalna" posljedica krize ; (3) je li ta posljedica povijesno kratkoročna pa se može otkloniti (otklanjati) čovjekovim liječenjem, ili je to dugoročna i trjana antropološka tendencija, i najzad (4) je li moguće uspješno čovjekovo ozdravljenje (liječenje) bez otklanjanja posljedica krize?