Što i kako s Banijom ili Banovinom dva desetljeća poslije? Baština, sjećanje i identitet na prostorima stradalima u Domovinskome ratu (1991. – 1995.) - Lončar, Sanja, etnologinja (Array, 2014)
Autorica razmatra identifikacijske procese koji se u poslijeratnom, ujedno i postsocijalističkom kontekstu, odvijaju na području Banije ili Banovine, regije smještene u središnjoj Hrvatskoj, a koji su povezani s pojmovima u trijadi baština- sjećanje-identitet. Usmjerena je na temu baštine i njene proizvodnje, a – oslanjajući se na koncepte "baština rata" (Gegner i Ziino 2012) i "mjesta boli i srama" (Logan i Reeeves 2009) – prati na koji su se način ratni sukobi, privremena okupacija teritorija i promjene političkih okolnosti tijekom 1990-ih odrazili na postupanje s baštinom u poslijeratnom razdoblju: njeno uništavanje, prešućivanje, stvaranje, (re)definiranje, (re)interpretiranje, (novo/drugačije) korištenje. Autorica iznosi primjere koji tematiziraju (1) promjene naziva regije i naracija, (2) postupanje s materijalnom baštinom i mijenjanje krajolika te (3) svakodnevicu i stvaranje novih običajnih praksi. Ovi primjeri otvaraju pitanja o odnosima moći, teritorijalnosti, potiskivanju i prevlasti interpretacija i naracija te ukazuju na dinamične, mijenjajuće i nedovršene procese stvaranja baštine, sjećanja i identiteta.