Društveno korisni i socijalni rad Danice Brossler u Lepoglavi: uvod u istraživanje - Petrović Leš, Tihana (2014)
U tekstu je prikazana angažiranost Danice Brössler u socijalnim pitanjima kroz njezin odnos i brigu spram čipkarica, te drugi vid angažiranosti „izvan radnog vremena“ u društveno korisnom radu: organizaciji humanitarnih događanja, suradnji sa Školom narodnog zdravlja, te brizi za siromašne čipkarice i njihove obitelji. U razdoblju od jedanaest godina, od 1931. do 1942. godine, Danica Brössler, organizirala je rad čipkarica u tečaju koji se temeljio na principima humanog rada. U prvom razdoblju od 1931. do 1937. godine čipkarice su imale osigurane osnovne uvjete – topao i osvijetljen prostor, sobom su u tečaj mogle dovoditi i svoju djecu, koja su uz njih i učila raditi čipku, a osigurano im je bilo tržište i redovita isplata, naročito uoči većih godišnjih blagdana. U drugom razdoblju od 1937. godine čipkarice su dobile i svoju vlastitu zgradu, zgradu Čipkarske škole, u kojoj su imale osiguran primjeren radni prostor, zatim kuhinju i blagovaonicu, topli obrok, te sanitarne čvorove i kupaonice. Brat Kamilo je kroz djelovanje u Školi narodnog zdravlja utjecao na njezin razvoj humanih osjećaja i zdravstvenog prosvjećivanja u svom okruženju. Filmski zapisi seljaka i seljanki iz Lepoglave, Bednje i Maruševca, te čipkarskog tečaja svjedoče o zajedničkom radu i brizi na zdravstvenom i socijalnom prosvjećivanju. Kada 1934. godine Kamilo Brössler odlazi iz Škole narodnog zdravlja i dalje će bdjeti nad razvojem tečaja koji je vodila njegova sestra, a očito i pri izgradnji zgrade Banovinskog čipkarskog tečaja 1937. godine koja je bila izgrađena prema tadašnjim suvremenim zdravstvenim i socijalnim standardima.
Sažetak na njemačkom jeziku.
Projekt MZOS
HRV