Siromaštvo i kapitalizam: etički, teologijski i politički aspekti - Jurić, Hrvoje filozof (2014)
Siromaštvo je na različite načine bilo predmetom znanstvenih, stručnih i javnih rasprava otkako je refleksije o etičkim, socijalnim, ekonomskim i političkim pitanjima. Rasprave su se, pak, intenzivirale u drugoj polovici 20. stoljeća, kad je, s porastom svijesti o određenim pitanjima kao globalnim pitanjima, osviješten problem svjetske gladi te mreža nejednakosti i nepravednosti koja je s time povezana. Međutim, ni diskusije o tome, ni odgovarajuće smjernice i akcije nisu doprinijele rješavanju problema siromaštva, velikim dijelom i zato što on nije bio prepoznat na pravi način. Siromaštvo, naime, ne bismo smjeli promatrati samo kroz nerazmjer između životnog standarda zemalja "prvog", "drugog" i "trećeg svijeta", jer se zbiva rastuće osiromašenje stanovništva i u najrazvijenijim zemljama, a jaz između bogatih i siromašnih sve je veći ne samo na globalnoj nego i na lokalnim i nacionalnim razinama. Također, siromaštvo nije samo individualni problem, koji bi se mogao rješavati određenim palijativnim mjerama, nego strukturni problem koji se tiče same naravi vladajućeg ekonomskopolitičkog sistema, odnosno kapitalizma i pseudo-demokracije. Stoga će se u ovom izlaganju razmatrati veza između siromaštva i kapitalizma, i to imajući u vidu njezine filozofijsko-etičke, teologijsko-religijske i socijalno-političke aspekte.
HRV