Što blijedi kad blijedi sjećanje? Autonoetička svijest i specifičnost sjećanja - Vranić, Andrea; Tonković, Mirjana psihologinja; Zarevski, Predrag (2014)
Svako autobiografsko (AB) sjećanje je“suma” epizodičkog pamćenja (specifični perceptivno-kognitivno-afektivni detalji događaja) i (2) autonoetičke svijesti (svijest o sebi kao sudioniku događaja). Očuvanost AB sjećanja se obično opisuje obrnutom U-krivuljom - sjećanja su dobro očuvana za ranije periode (djetinjstvo, rana srednja dob), s dobi postaju nejasna i manje diferencirana da bi se ponovno osnažila za nedavne događaje. Slabljenje pamćenja povezano s dobi najočitije je upravo za AB pamćenja. U ovom smo istraživanju željeli provjeriti može li se ono pripisati promjenama u pojedinim komponentama AB pamćenja. Cilj eksperimenta 1 bio je utvrditi promjene u bihevioralnim indeksima autonoetičke svijesti i specifičnosti AB sjećanja, za događaje različitog stupnja osobne relevantnosti i različite starosti. U eksperimentu je sudjelovalo N=400 sudionika (dob 60-80). Njihov zadatak bio je, tijekom polustrukturiranog intervjua, prisjetiti AB događaja i procijeniti specifičnost tog sjećanja (Upitnik karakteristika pamćenja – MCQ) i s njim povezanu autonoetičku svijest (Skala autonoetičke svijesti - EAMI). Starost (djetinjstvo, rana odrasla, srednja odrasla, kasna odrasla, nedavni događaji) i relevantnost događaja (osobni vs. društveno važni događaj) bili su zadani i varirani po slučaju između sudionika. Utvrđen je složen odnos specifičnosti pamćenja i autonoetičke svijesti s obzirom na starost sjećanja i relevantnost događaja. Procjene obje komponente rastu do srednje odrasle dobi kada dolazi do disocijacije – MCQ ostaje relativno stabilan, dok autonoetička svijest slabi kroz srednju i kasnu odraslu dob, te ponovno raste za nedavne događaje. S obzirom na relevantnost događaja procjene imaju sličan obrazac kroz životne periode, uz općenito niže vrijednosti za društveno relevantne događaje što upućuje na određen stupanj semantizacije autobiografskog sjećanja i u skladu je s literaturom. U eksperimentu 2 (N=80, dob 40-70), testirali smo ovu disocijaciju korištenjem tehnike ključne riječi. Kroz tri susreta svaki sudionik se ukupno prisjetio 6 osobnih događaja te svaki procijenio koristeći MCQ i EAMI. Na tako prikupljenih ukupno 480 AB sjećanja potvrđen je nalaz eksperimenta 1. Čini se kako je disocijacija specifičnosti epizodičkog sjećanja i autonoetičke svijesti, tj. smanjenje autonoetičke svijesti pri AB dosjećanju u srednjoj i kasnoj odrasloj dobi, značajan faktor u pozadini slabljenja AB pamćenja u starijoj dobi.
Projekt MZOS