Povijest čovječanstva kao povijest slobode - Jurić, Hrvoje, filozof (Array, 2014)
Pitanje o slobodi nalazi se u središtu filozofijskih, a napose praktičkofilozofijskih i etičkih promišljanja. Štoviše, moguće je čitavu povijest etike, praktičke filozofije i filozofije uopće tumačiti kao povijest ideje slobode, a na tom se tragu također čitavu povijest čovječanstva može tumačiti kao povijest slobode. U ovom će se izlaganju skicirati takvu jednu povijest. Polazeći od poznate Hegelove tvrdnje da je svjetska povijest »napredak u svijesti slobode«, koji trebamo spoznati u njegovoj nužnosti, ali ne ograničavajući se na Hegelove pojmove povijesti i slobode, pokušat ćemo prikazati dominantne stavove o slobodi u pojedinim kulturnopovijesnim i povijesnofilozofijskim razdobljima. Zaključno ćemo ukazati na potrebu da se spekulativno-filozofijsko razmatranje slobode proširi u fenomenologiju, sociologiju, etiku i politiku slobode, jer »napredak svijesti slobode« nikad nije bio, niti je danas, istovjetan s napretkom slobode kao »konkretne« (personalne, društvene, političke) slobode.