Klasicizam i barokni klasicizam u sakralnoj arhitekturi sjeverozapadne Hrvatske - Botica, Dubravka (2014)
U radu su razmotreni pojmovi „klasicizam“ i „barokni klasicizam“ te njihova primjena u istraživanjima sakralne arhitekture povjesničara umjetnosti srednjoeuropskog prostora, posebno R. Wagner –Rieger, Đ. Cvitanović i A. Horvat, te novijih istraživanja koja su prije svega usmjerena na širi kulturološki kontekst. Na temelju analize primjera razmotrit će se neke starije definicije klasicizma u sakralnoj arhitekturi (crkve u Vukovini, Daruvaru, Pogačnecu) te će se prikazati usvajanje novih rješenja u sakralnoj arhitekturi sjeverozapadne Hrvatske krajem 18. stoljeća. S jedne strane pratimo primjenu dekorativnih motiva nadahnutih klasicizmom (crkve u Žažini, Zaboku) na crkvama koje zadržavaju tlocrtno-prostorna rješenja baštinjena iz kasnobaroknog razdoblja ; ali i primjena novih prostornih koncepcija (crkva u Suhopolju).
HRV