Psihološke posljedice fantomske boli - Bagarić, Ivica (Array, 2014)
Osjet boli od iznimne je važnosti za prilagodbu jedinke okolini. Bez mogućnosti doživljavanja boli nema niti opstanka jedinke. No s druge pak strane, postoje patofiziološki procesi koji rezultiraju s pojavom boli. Takva bol više nema zaštitničku ulogu već postaje zasebni zdravstveni problem. Ukoliko takva bol traje dugo vremena prerasta u kronično stanje, a time postaje veliki osobni i društveni problem. Osjet boli u nepostojećem dijelu tijela jedna je od takvih situacija. Kronična bolna stanja zbog fantomskog uda dodatno su psihološki negativno opterećena nepoznatom prirodom i nepostojećim izvorom boli. Fantomska bol javlja se kod velikog broja osoba kojima je amputiran neki od ekstremiteta, do 80%. Jačina te boli varira i može ići od blage do vrlo jake. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati moguće psihološke posljedice učestalosti pojave i jačine fantomske boli kod osoba s amputacijom donjih ekstremiteta. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 87 sudionika koji su imali amputaciju donjeg ekstremiteta najmanje godinu dana. Oni su dali svoje procjene o kvaliteti života (upitnik Svjetske zdravstvene organizacije), ispunili upitnike o emocionalnoj stabilnosti (IPIP 50) i upitnik anksiozne osjetljivosti. Prikupljene su i informacije u učestalosti javljanja te jačini fantomske boli. Polazne pretpostavke o pozitivnoj vezi učestalosti i jačine fantomske boli s jedne strane i anksiozne osjetljivosti, neuroticizma i kvalitete života s druge strane, uglavnom nisu potvrđene. Jedino je na faktoru mentalne onesposobljenosti anksiozne osjetljivosti dobiveno da je ona to veća što je učestalost fantomske boli veća. Na domenama kvalitete života pokazalo se jedino da postoji odnos učestalosti pojave fantomske boli i kvalitete tjelesnog zdravlja. Učestalija pojava fantomske boli rezultira lošijom kvalitetom na toj domeni. Ni jedna veza s jačinom fantomske boli nije utvrđena. Rezultati dominantno pokazuju da postojanje fantomske boli, tj. njena jačina i učestalost nije čimbenik opće kvalitete života niti promjena u nekim crtama ličnosti koje su inače povezane s postojanjem kronične boli.