Prilog raspravi o psihologijskim istraživačkim ljestvicama - Matešić, Krunoslav (Array, 2014)
Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru pokrenuo je 2002. godine izdavanje Zbirki psihologijskih skala i upitnika, naglašavajući važnost istraživačkih instrumenata u radu psihologa. Do sada je objavljeno šest svezaka s ukupno 80 postupaka (priloga). Koliko su općenito važne istraživačke ljestvice, vidljivo je i iz činjenice da je Međunarodno povjerenstvo za testove (International Test Commission - ITC) upravo objavilo (u prosincu 2013.) Izjavu: The ITC Statement on the Use of Tests and Other Assessment Instruments for Research Purposes, dostupno na: http://www.intestcom.org/upload/statement_on_tests _for_research_20131203.pdf U izlaganju će biti navedene bitne točke ovog prijedloga, uz obrazloženje u kojoj bi se mjeri one mogle odnositi i na našu istraživačku praksu.