Globalna bioetika i moralni relativizam - Babel, Krešimir (Array, 2014)
Univerzalistički pojmljen koncept globalne bioetike, koji se kao cilj bioetičkih promišljanja javlja već od potterovskih početaka, u suvremenim se bioetičkim raspravama često dovodi u pitanje. S jedne su strane ekstenzivna antropološka istraživanja deskriptivnog tipa o kulturno specifičnim modelima zdravlja, bolesti, života, odnosa prema prirodi (te uz njih vezanih različitih oblika praktičke racionalnosti) na normativnoj razini reaktualizirala poziciju moralnog relativizma. S druge strane, rastući broj glasova iz raznih krajeva svijeta upućuju na usađenost bioetike, bilo u »američkim « ili »europskim« varijantama, u vrijednostima zapadne provenijencije i opasnosti od »konceptualnog« ili »moralnog kolonijalizma«. Stoga se javljaju inicijative za razvijanje »azijskih«, »afričkih«, »latinoameričkih« i drugih modela bioetike koji bi uvažavali kulturne specifičnosti zanemarene u dosadašnjim modelima. Ove tendencije stvaraju ozbiljne izazove za postizanje konsenzusa u raspravama kako o specifičnim bioetičkim problemima tako i o utemeljenju bioetike općenito. Ta se problematika ne može zaobići ni u sklopu koncepta integrativne bioetike, čija je specifičnost upravo sustavno uključivanje kulturnih perspektiva u pluriperspektivnom metodološkom obrascu. U izlaganju ću pokušati ukratko razmotriti održivost pozicije moralnog relativizma, posebice u implikacijama vezanim za razvoj koncepta integrativne bioetike, moguće prednosti i opasnosti partikularizacije bioetičkog diskursa te naznačiti potencijalne izlaze iz situacije prijetećeg kolapsa bioetičkog dijaloga.