Digitalizacija podataka u obradi rimske keramike- Web aplikacija za fabrikate - Berger Pavić Izida (Array, 2014)
Unutar osnovne digitalne baze podataka za rimsku keramiku Arheo baze prezentirane na Skupu „Metodologija i arheometrija – stanje i smjernice“ u organizaciji Odsjeka za arheologiju Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2013. godine izdvojena je web aplikacija za fabrikate. Zajednička baza služila bi prvo u svrhu određivanja fabrikata, a zatim za stvaranje preglednih karata rasprostiranja antičke keramike, kao centralnog mjesta za pohranu podataka na području rimskih provincija Dalmacije, Panonije kao i dijela X italske regije koja je danas na području Republike Hrvatske. Kako bi podaci o fabrikatu imali iste parametre potrebno je utvrditi zajedničke kriterije prema dogovorenim i već prakticiranim standardima za mikroskopske analize. Stvaranje digitalne baze podataka s arheoloških lokaliteta prema ujednačenim kriterijima pridonijela bi točnijoj i bržoj analizi rimske keramike. Web-aplikacija za fabrikate ubrzala bi protok informacija o porijeklu, proizvodnji i trgovini keramike u antici.