Povijesni obzor Šalamunova ranog pjesništva - Latković, Ivana (Array, 2014)
S posebnim naglaskom na povijesni i društveni kontekst izlaska Šalamunove zbirke Poker, u radu će se pokušati prikazati estetska, idejna i povijesna dinamika pjesničkih poetika pedesetih i šezdesetih godina u slovenskoj književnosti. Pri tome će se ona razmatrati unutar kontekstualnih odrednica prevladavajućih pjesničkih struktura triju modernističkih tokova u poeziji toga vremena: poezije iz zbirke Pesmi Štirih, zatim poezije nastale oko časopisa Perspektive i Revije 57, prije svega one Dane Zajca, Vene Taufera i Gregora Strniše, te poezije nastale šezdesetih godina i njezina konačnog raskida s tradicionalnim pjesničkim formama u kojemu je Šalamunova poezija odigrala presudnu ulogu.