Župna crkva u Đakovu - Damjanović, Dragan (2014)
Župna crkva u Đakovu pripada skupini najvažnijih sakralnih spomenika Slavonije. Riječ je o jedinoj većim dijelom sačuvanoj džamiji te rijetkom primjeru sačuvanog neomaurskog interijera u sjevernoj Hrvatskoj. Ujedno se radi i o jednom od najvažnijih spomenika klasicizma toga područja. Klasicistička faza njezine pregradnje do sada nije bila dobro poznata. Tek se okvirno nagađalo kada je pred prostorom džamije dograđeno novo predvorje i toranj. Izvori pronađeni u Dijecezanskom arhivu u Đakovu te Arhivu đakovačke župe svjedoče kako je pregradnja izvedena 1819., a oblikovno rješenje pokazuje da je za njezinu pregradnju većim dijelom realiziran projekt Bartola Felbingera za koji se do sada držalo da je bio namijenjen za kapelu na Svetom Duhu u Zagrebu. Realizacija projekta pokazatelj je bliskih odnosa tadašnjeg đakovačkog biskupa Emericha Karla Raffaya s Felbingerom.
Projekt MZOS
HRV