Arheološki biomarkeri u keramičkim posudama - kako ih interpretirati? - Miloglav, Ina (Array, 2014)
Mnoge su analize i eksperimenti napravljeni na keramičkom materijalu kako bi se utvrdili ostaci arheoloških biomarkera, odnosno supstance u organskim ostacima koje nam pružaju informacije vezane za ljudsku aktivnost u prošlosti. Jedna od najčešće korištenih metoda za analizu molekularnih struktura organskih ostataka je metoda plinske kromatografije - masene spektrometrije. Analiza organskih ostataka u keramičkim posudama, kao vrlo dobar pokazatelj arheoloških biomarkera, bit će interpretativno točnija ako se usporedi s ostalim analizama koje su dokaz ljudske aktivnosti u istom okruženju. To prije svega uključuje analizu biljnih i životinjskih vrsta na nalazištu, kontekst odlaganja, te obradu keramičkog materijala i parametre koji su bitni za oblik i funkciju posude (kvantitavni i kvalitativni podaci, analiza gline i primjesa, tretiranje površine...). Interpretacija podataka također će ovisiti o postavljenom pitanju te načinu uzorkovanja.