Ima li potrebe za kriminalističkim profiliranjem u prevenciji/ublažavanju posljedica kriznih situacija u RH? - Zarevski, Predrag (2014)
Premda je RH u većini aspekata zemlja niskog rizika od kriznih situacija izazvanih ljudskim čimbenicima, u radu se raspravlja može li poznavanje kriminalističkog profiliranja pomoći u prevenciji, odnosno smanjivanju štete kad se javi krizna situacija tog tipa. Kad policijska analitika ne pomaže, osobito stoga što se ne nazire neki od klasičnih motiva (novac, osveta, ljubomora i sl.), već sve upućuje na sociopatološku strukturu ličnosti počinitelja, javlja se potreba za profiliranjem. Najznačajniji slučajevi za profiliranje su kad se pretpostavlja da je riječ o serijskim zločinima, tj. da su posljedica djelovanja jedne osobe na dosljedan način. Primarni je cilj profiliranja pomoći lokalnoj policiji u ograničavanju liste osumnjičenih, tako da mogu sredstva usmjeriti gdje je najkorisnije. Profiliranje ne identificira određenog osumnjičenika, već profileri skiciraju opći psiho-socio-biografski opis počinitelja. Druga ključna primjena profila jest kad je potrebno proaktivno djelovanje. To znači dopustiti javnosti da postane partner u rješavanju zločina/krize. Nepoznati osumnjičenik možda je pokazao neku vrstu neobičnog ponašanje pred nekim tko ga poznaje ili čak tko mu je blizak. Naizgled nevažni detalji mogu upotpuniti slagalicu i dovesti do rješenja slučaja. S obzirom na tip vegetacije i vruća sušna ljeta prevencija požara u RH je potencijalno vrlo značajno područje za profiliranje. Slijede ga po značaju profiliranje pripadnika ekstremističkih navijačkih i političkih skupine, jer u situaciji ekonomske krize i krize morala, razne ekstremističke skupine imaju veću vjerojatnost javljanja i djelovanja. Na koncu se na primjeru slučaja nestanka Antonije Bilić i zabrinutosti nacije koja je imala obilježja krize, jer se nije naziralo rješenje slučaja unatoč velikom angažmanu ljudskih i materijalnih resursa, raspravlja značaj kriminalističkog profiliranja u određenim oblicima upravljanja kriznim situacijama. [HRV]
Although Croatia is mostly a low-risk country regarding the crisis caused by human factors, we discuss whether the know-how in criminal profiling could help prevent or reduce the damage of such a crisis. When
the police analytics is not helpful - especially when “classic” motives are not found (money, revenge, jealousy, etc.), but everything points to the socio-pathological personality structure of the offenders - there is a need for profiling. The most important cases calling for profiling are those in which a serial crime is assumed. The primary goal of profiling is to assist the local police in limiting the list of suspects, so resources can be directed where they are needed more. Profiling does not identify a particular suspect, but profilers provide a general outline of the psycho-biographical description of the perpetrator. Another key characteristic of profiling is its proactive nature - allowing the public to become a partner in solving crimes/crisis. An unknown suspect might have exhibited some kind of unusual behaviour in front of someone who knows him or is close to him. The seemingly insignificant details can complete the puzzle and lead to the solution of the case. Considering the type of vegetation and hot dry summers, fire prevention in Croatia is potentially a very important area for profiing. Of similar importance is the profiling of members of the excessive fans and sport supporters and political groups, because in a situation of economic crisis and the crisis of morality, various extremist groups are more likely to act. Finally, the case example of the disappearance of Antonija Bilić and national concern, which had the characteristics of a crisis, since the solution of the case could not be found despite the great commitment of human and material resources, is used to discuss the importance of crime profiling in certain forms of crisis management.