Sergije Glumac i Académie André Lhote − prilog povijesti kubizma u Hrvatskoj = ( Sergije Glumac and Académie André Lhote − Contribution to the History of Cubism in Croatia ) - Magaš Bilandžić, Lovorka (Array, 2014)
Sažetak: Académie André Lhote, koju je 1925. pokrenuo francuski slikar, likovni kritičar i pedagog André Lhote, bila je među najpopularnijim privatnim školama na Montparnasseu, a tijekom 1920-ih su je pohađali brojni umjetnici iz Hrvatske (Sergije Glumac, Sonja Kovačić Tajčević, Vera Nikolić Podrinska i drugi). Lhoteova učenja o konstruiranju slike i sintetiziranju oblika bila su poznata u hrvatskom kontekstu već počekom 1920- ih zahvaljujući Savi Šumanoviću koji je pohađao njegov tečaj i imao ključnu ulogu u transferu maïtreovih utjecaja i recepciji kubističkog leksika. Sergije Glumac bio je među prvim hrvatskim polaznicima novootvorene Académie André Lhote u Rue d'Odessa u kojoj su umjetnici iz svih dijelova svijeta u internacionalnoj atmosferi usvajali Lhoteove postavke o analitičkoj interpretaciji slikarstva i konceptu éclectisme actif, razvijali studiozan pogled na umjetničko djelo i upoznavali različite aspekte povijesti i teorije umjetnosti. Iako je Sergije Glumac tijekom boravka u Parizu (1925./26.) i nakon povratka u Zagreb ostvario značajan i velik korpus radova koje obilježava osobna reinterpretacija Lhoteovih poučaka i utjecaja ostalih protagonista vitalne pariške likovne scene međuratnog perioda, taj je segment njegova opusa bio tek fragmentarno poznat i marginalno pozicioniran u kontekstu povijesti kubizma u Hrvatskoj. U izlaganju će biti riječi o značaju i ulozi Académie André Lhote u povijesti hrvatskog međuratnog slikarstva, te kubističkoj dionici Sergija Glumca koja će se interpretitrati u odnosu na ostvarenja ostalih umjetnika koji su pohađali Lhoteove tečajeve i akademiju.