Crnjanski i Krleža - njihova ratna lirika, i komentari - Kovač, Zvonko, profesor književnosti (2014)
U radu se, nakon kratke prezentacije rezultata prethodnoga istraživanja – u kojemu su se Crnjanski i Krleža uspoređivali kao antipodi, pokušava ocrtati slična socijalna situacija, kao i srodna poetička konstelacija, unutar kojih su ovi autori stvarali i objavljivali svoju ranu, pretežno ratnu (upravo socijalnu i antiratnu) liriku, sa zaključkom prema kojemu su njihove ishodišne pozicije bile srodne, ali su ih nacionalno- političke silnice razdvojile do prepoznatljive antipodne situacije, koja bi međutim mogla postati nova produktivna konstrukcija tumačenja obojice autora u kontekstu međukulturnoga hrvatsko-srpskoga i južnoslavenskog modernizma.
Zbornik radova Miloš Crnjanski: poezija i komentari rezultat je rada na projektu 'Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti XX veka: nacionali i evropski kontekst'...
Keywords: antipodna konstrukcija; Crnjanski, Miloš; Krleža, Miroslav; Lirika Itake